bergerac wijn

De Bergerac wijnen  zijn afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk en grenzen praktisch aan de uitgestrekte wijngaarden van de Bordeaux wijnen. Daardoor hebben de Bergerac wijnen, evenals de Bordeaux wijnen, een fruitige smaak. Als u van Sarlat naar Bordeaux binnendoor rijdt, dan rijdt u dwars door de Bergerac wijnstreek. Tegen de hellingen van dit heuvelachtige gebied ziet u links en rechts van u de druivenranken staan. 

klimaat en grond

Dankzij de invloed van de Atlantische Oceaan is het klimaat in deze hoek van Frankrijk vaak mild, met gematigde neerslag in de winterperiode. Een klein risico voor de druivenoogst kan de mogelijke vorst in de lente zijn. De gronden waarop de druivensoorten verbouwd worden bestaan over het algemeen uit een mix van grind, klei en kalk. 

wijnen

Sinds 1936 worden de Bergerac reeds officieel erkend en momenteel zijn er maar liefst 13 gebieden met een zogenaamde AOC (Appellation d'Origine Controlée) Naast de rode wijnen, worden er ook witte wijnen geproduceerd. Deze hebben een volle en verfijnde smaak. De Bergerac wijnen worden geserveerd bij de heerlijke streekgerechten die uit de Dordogne afkmostig zijn, zoals onder andere de confit de canard. Tenslotte willen we hier graag ook nog even de Monbazillac wijnen benoemen. Deze hebben een zoete smaak en bovendien een eigen AOC. De Monbazillac wijnen worden vaak geserveerd dij de beroemde foie gras die u in de Dordogne in elk restaurant op de menukaart zult vinden. 

Op onderstaand kaartje vindt u een overzicht van enkele wijndomeinen en wijnkelders waar u de Bergerac wijnen kunt proeven en kopen.