Monbazillac wijn

De Monbazillac wijnregio maakt deel uit van de grote wijnregio Bergerac. De wijnen die in de Monbazillac regio geproduceerd worden, zijn zoet van smaak en worden gemaakt van druiven die aangetast zijn door een schimmel met de naam 'Botrytis'. Hierdoor krijgen de druiven deze kenmerkende zoete smaak. 

De wijngaarden van de Monbazillac zijn gelegen ten zuiden van de rivier Dordogne. De bodem waarop de druiven groeien bestaat uit leisteen met daaronder enkele diepe klei lagen. Door het vele aanwezige water rondom Monbazillac en de vele uren zonneschijn zijn de omstandigheden ideaal voor een hoge luchtvochtigheid. Daardoor onstaat het zogenaamde edele rotting proces en uiteindelijk dus de schimmel op de druif. 

De Monbazillac wijnen hebbeen als ze nog jong zijn een zoetachtige smaak van honing en vijgen. Echter, hoe ouder ze worden, hoe meer de aroma's veranderen in een meer nootachtig, romig karakter. De wijnen smaken bijzonder goed als aperitief bij bijvoorbeeld paté of foie gras. Maar de wijn kan uiteraard ook prima gedronken worden als dessert wijn in cominbatie met een lekker stuk gebak of bij een blauwe kaas. 

Hieronder vindt u een overzicht van wijnkelders in de regio Monbazillac waar u onder andere dee Monbazillac wijn kunt proeven en kopen.