foie gras

De Foie Gras, de lever van vetgemeste eenden of ganzen, is een zeer omstreden onderwerp. Tegenstanders van de foie gras vinden dat de vetgemeste dieren een onmenselijk lijden hebben moeten doorstaan. Voorstanders vinden dat de foie gras onlosmakelijk verbonden is met de cultuur van de Dordogne en het er 'gewoon' bijhoort. 

In ieder geval is de foie gras niet meer weg te denken uit de gastronomie van de Dordogne en vindt u de foie gras terug op praktisch iedere menu kaart in de streek. Daarnaast zult u op iedere markt in de dorpen en steden van de Dordogne de foie gras als ingeblikt product tegenkomen. Vele toeristen kopen deze blikken en nemen de foie gras mee naar huis.

De foie gras wordt veelal gegeten als aperitif, voorafgaand aan het diner. In combinatie met wat jam en gelegen op een toast of geroosterd brood, wordt de foie gras opgediend. Ook wordt er wat zeezout bij geserveerd. De combinatie tussen de smaak van de foie gras, de zoetachtige smaak van de jam en het zeezout, geeft een sensatie aan uw smaakpupillen. 

De meeste restaurants serveren een zoete witte wijn bij de foie gras. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan de Monbazillac of de Sauterne wijnen.