Gastronomie AUVERGNE

De Auvergne is een regio met een grote rijkdom op het gebied van eten en drinken. Als u aan de Auvergne denkt, dan komen wellicht direct de associaties met de beroemde Auvergne kazen naar boven. Ruim een kwart van de officiele kwaliteitslabels van de Franse kazen komen namelijk uit de Auvergne. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het landelijke karakter van de streek. Bekende kazen die uit de Auvergne regio komen zijn o.a. de Bleu d'Auvergne en de Saint-Nectaire. Wilt u tijdens uw verblijf in de Auvergne meer te weten komen over de kazen van deze streek, volg dan de kaasroute ('Route des Fromages') U komt langs boerderijen en kaasfabrieken en u leert er meer over de wijze van kaasproductie. Bovendien heeft u de mogelijkheid om de kazen zelf te proeven!

De Auvergne is ook de streek van de vele vleessoorten. Dankzij de hoger gelegen gebieden in deze streek is deze berglucht zeer geschikt voor het drogen van deze vleessoorten. In combinatie met divere lokale vruchten, zoals kastanjes of bosbessen, worden droge vlees vervolgens op de markten verkocht. 

De groei van diverse soorten wilde planten in de Auvergne vormt een ingredient voor de bereiding van aperitieven en likeuren. De alom bekende Verveine du Velay is hier een voorbeeld van. 

Ook biedt de Auvergne een aantal wijnen van hoge kwaliteit. Meest in het oog springende wijn is de Saint Pourcain wijn, die bovendien een eigen kwaliteitslabel heeft. 

Mocht u de diverse alcoholische versnaperingen in combinatie met de verrukkelijke kazen in deze streek beu zijn, dan zijn er natuurlijk altijd nog de mineraalwaters. De regio staat namelijk bekend om haar divere waterbronnen, zoals bijvoorbeeld in Vichy in de Allier. Daardoor heeft de Auvergne in de loop van de tijd op het gebied van mineraalwaters ook een sterke reputatie opgebouwd.