kazen uit de auvergne

De Auvergne mag met recht een echte 'kaas regio' genoemd worden. De streek herbergt maar liefst vijf verschillende AOP- kazen. Dit zijn kazen die een kwaliteitslabel hebben voor hun authenticieit en kwaliteit. Wij geven hieronder een uiteenzetting van de verschillende soorten AOP kazen uit de Auvergne. 

Saint-Nectaire

De Saint-Nectaire kan de koning van de Auvergne kazen genoemd worden. Kenmerk van deze kaassoort is dat de Saint-Nectaire rijpt op stro waardoor de kaas de nootachtige smaak te danken heeft. 

Cantal

De Cantal kazen zijn zeer geliefd bij de Fransen en vinden hun oorsprong in de bergen van het Cantal gebergte. Het rijpingsproces van de Cantal kazen vindt veelal plaats in de oude spoorweg tunnels, die een hoge vochtigheid kennen. Deze vochtigheid is goed voor de rijping van de Cantal kaas. 

Bleu d'auvergne 

Dit is misschien wel de meest bekende kaas uit de Auvergne. De Bleu d'Auvergne is een blauwe, romige, schimmelkaas die gemaakt wordt van de rauwe melk van de koeien die grazen op de weides van de Cantal en de Puy de Dome streek. Het rijpingsproces duurt slechts 5 weken. De Bleu d'Auvergne staat bekend over de hele wereld en wordt door talloze chef koks gebruikt in hun keuken. 

fourme d'ambert

De Fourme d'Ambert is een lichte schimmelkaas die afkomstig is uit de bergen van de Livradois-Forez. De kaas staat bekend als één van de oudste Franse kazen en heeft een lichte, romige smaak. 

salers

De Salers kaas heeft haar naam te danken aan het gelijknamige dorp in de Cantal streek. De kaas wordt gemaakt van de melk van de zogenaamde Salers koeien. Het rijpingsproces duurt ongeveer twee jaar en na deze periode krijgt de Salers kaas een bijna fruitachtige smaak, waarmee zij zich sterk onderscheidt van andere Auvergne kazen. 

Wilt u meer te weten komen over de kazen uit de Auvergne, neemt u dan eens een kijkje op deze website. Door het volgen van de borden 'Route des Fromages' kunt de kaasroute door de Auvergne rijden. Tijdens het afleggen van deze route komt u bij traditionele kaasboerderijen waar u uitleg krijgt over het bereidingsproces, de achtergrond van de kazen, het leven op de boerderij en kunt u natuurlijk ook de kazen proeven. Het is een leuk idee om tijdens uw vakantie op de camping in de Auvergne dit eens te doen!