truffade

De Truffade is misschien wel het meest bekende streekgerecht van de Auvergne. Dit is een aardappelgerecht gecombineerd met de jonge kaas uit de Cantal streek, de zogenaamde 'Tommé'. Deze houdbare kaas is afkomstig uit de zuidelijke regio van de Auvergne. Gezien het feit dat de winters in het Centraal Massief zeer streng en koud kunnen zijn, werd gezocht naar een kaas die lang houdbaar zou kunnen zijn. Zodoende zijn de Cantal kazen ontstaan, waarvan de Tommé er één van is. 

Het Truffade gerecht is dus een stevig gerecht, gebaseerd op aardappels met deze Cantal kaas en knoflook. Verder worden er vaak spekblokjes of boerenham en een frisse salade bij geserveerd.

De oorsprong van het gerecht ligt waarschijnlijk bij de herders die met hun kuddes de weides van de hogere gebieden in de Auvergne op gingen. Zij kwamen waarschijnlijk op het idee om de aardappels te vermengen met kaas en er wat vlees bij te bereiden. Zodoende ontstond de Truffade. 

In diverse restaurants in de Auvergne vindt u de Truffade op de menukaart. Qua wijn is het aan te raden om er een niet al te zware, fruitige wijn bij te drinken. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan de Beaujolais wijnen.