gastronomie bourgogne

De regio Bourgogne is een regio met een zeer rijke traditie op het gebied van eten en drinken. De naam Bourgogne is afgeleid van Bourgondie, wat staat voor iemand die geniet van het leven en graag eet en drinkt. Dus het is niet vreemd dat u hier uw hart kunt ophalen in één van de vele kwalitatief hoogstaande restaurants. 

Enkele specialiteiten uit de Bourgogne zijn de boeuf bourguignon (gestoofd rundvlees), civet de lievre (hazepeper) of de coq au vin rouge (haan in rode wijn saus) In de leuke steden, zoals Dijon, Beaune, Macon of Chalons sur Saone vindt u talrijke restaurants of herbergen waar u deze gerechten kunt proeven. 

De gerechten worden vergezeld door de wereldberoemde wijnen die uit deze streek afkomstig zijn. De Bourgogne kent namelijk niet minder dan 5 verschillende wijn regio's, waaronder de Macon, Beaujolais en de Sancerre wijnen. Iedere regio heeft een eigen wijnroute die u kunt rijden, waardoor u op die manier ook direct de betreffende streek leert kennen. 

Andere specialiteiten uit de Bourgogne zijn de alom bekende moutarde de Dijon (mosterd van Dijon) en de peperkoek. De mosterd van Dijon wordt geproduceerd conform een eigen, ambachtelijke manier door de zaadjes te vermengen en te laten gisten met het sap van onrijpe druiven, mos genaamd. Vanaf 1937 heeft men officieel de naam Moutarde de Dijon aan dit product toegekend en moest deze mosterd dus officieel in Dijon geproduceerd worden. Ook de peperkoek is een specialiteit uit deze streek. Tegenwoordig vindt u diverse varianten op de peperkoek, die bereid wordt met allerlei toevoegingen als bijvoorbeeld vijgen en ananas. 

creme de cassis

De Creme de Cassis is een drankje wat kenmerkend is voor de Bourgogne streek. Deze aperitif, ook wel een Kir genaamd, wordt gemaakt op basis van cassis bessen in combinatie met een witte wijn (Bourgogne Aligoté) Een duurdere variant is de zogenaamde Kir Royal, waarbij de Bourgogne Aligoté vervangen wordt door een Cremant-de-Bourgogne. Deze drankjes worden veel geserveerd bij recepties, maar ook als een heerlijk verfrissend aperitief op een warme zomeravond aan tafel in één van de exclusieve restaurants in de Bourgogne.