beaujolais wijn 

De Beaujolais wijnen zijn bekend over de hele wereld en hebben hun oorsprong in de Bourgogne streek iets ten noorden van Lyon. Deze rode wijnen worden gemaakt van de Gamay druiven en de meest bekende variant is de Beaujolais Primeur. Deze wijn wordt al vroeg in het seizoen, namelijk in november, op de markt gebracht. De reden waarom deze al zo vroeg op de markt gebracht wordt, gaat terug naar de 19e eeuw. Toen was het namelijk gebruikelijk om na de druiven oogst de wijn zo snel mogelijk in vaten te transporteren naar Parijs en Lyon. Het gisting proces voltrok zich toen tijdens het vervoer van de vaten. Tegenwoordig wordt het gisting proces eerst voltooid alvorens de wijn in flessen gedaan wordt en op transport gaat. 

De Beaujolais wijnen laten zich bovendien drinken bij een koelere temperatuur dan de meeste andere rode wijnen, namelijk 12 graden. Dit komt de lichte en fruitige smaak van de wijn ten goede. 

De Beaujolais streek kan worden opgedeeld in twee verschillende regio's, te weten de Haut-Beaujolais en de Bas-Beaujolais. De plaats Villefranche-sur-Saone ligt precies in het midden van deze twee streken. De beste wijnen komen uit de noordelijke streek, de Haut-Beaujolais. Daar vindt u dan ook de grootste dichtheid aan wijngaarden. De gamay druiven gedijnen namelijk uitstekend op de graniet bodems in de noordelijke helft van de Beaujolais streek. Deze ondergrond zit vol met mangaan, een bestanddeel wat zeer goed is voor deze gamay druiven. 

Een belangrijk kenmerk van de druivenoogst van de Beaujolais wijnen is dat dit handmatig plaatsvindt. Dit om te voorkomen dat er kneuzingen in de druiven komen, waardoor er beschadigingen en vervolgens oxidatie kan optreden aan de druiven. Hetgeen de kwaliteit van de druiven in gevaar kan brengen. 

Om de de fruitige smaak van de Beaujolais wijnen te garanderen wordt er nog steeds veelvulig gebruik gemaakt van een speciale gistingsmethode waarbij de druiven zonder kneuzing in de gistingtank gestort worden. Vervolgens drukt de bovenste laag op de onderste laag en komt de fermentatie op gang. Dit heeft tot gevolg dat de wijnen een fruitig en soepel drinkbaar karakter krijgen, dankzij de zeer lage zuurgraad. 

Beaujolais feesten

Iedere derde donderdag van november wordt er in Frankrijk gefeest omdat de Beaujolais dan op de markt komt. In de Beaujolais streek zijn er in vele plaatsen dan dagenlang diverse festiviteiten om deze heuglijke gebeurtenis voor de Franse wijnliefhebbers op grote schaal te vieren en te proosten op deze bijzondere wijn!