beaujolais primeur

De Beaujolais Primeur kent de traditie dat deze reeds op de derde donderdag van november ieder jaar op de markt verschijnt. Ze worden gemaakt van de zogenaamde Gamay druiven, welke vroegrijpende druiven zijn. Reeds 2 maanden nadat de druiven geplukt zijn, worden de Beaujolais Primeur wijnen reeds met flessen op de markt gebracht. Daardoor kennen deze wijnen een zeer kort rijpingsproces. 

De methode die gebruikt wordt om de Beaujolais Primeur wijnen te verkrijgen, wordt de zogenaamde 'Macération Carbonique' methode genoemd. De druiven kennen een zeer kort gisting proces en worden dus al na enkele dagen gebotteld. Dit heeft uiteindelijk ook invloed op de geur en smaak van de wijnen. De Beaujolais Primeur wijnen zijn daardoor namelijk vaak lichte, soepele wijnen met een fruitig aroma. Om het fruitige karakter van de wijn zo optimaal mogelijk te proeven, kunt u deze wijn daarom het beste niet te lang laten liggen en binnen een jaar drinken. In tegenstelling tot de Beajolais Cru wijnen uit de Bourgogne, die echte 'bewaar wijnen' zijn. De Beaujolais wijnen laten zich het beste koel drinken, bij een temperatuur tussen de 12 en 14 graden. 

De derde donderdag van november is voor wijn liefhebbers in Frankrijk dus een groot feest. Op die dag wordt de aankomst van de Beaujolais Primeur uitbundig gevierd met feesten en proeverijen. Het is dus als het ware een ode aan de wijn en voor de horeca in Frankrijk een uitstekend marketing instrument om een mooie omzet te genereren.