creme de cassis

De Creme de Cassis is een likeur die gemaakt wordt van zwarte bessen en vermenging met alcohol. In het jaar 1841 verscheen de Creme de Cassis voor het eerst in Bourgogne. Tegenwoordig vindt u met name in de stad Dijon een groot aantal varieteiten op de Creme de Cassis en zijn er vele winkeltjes die zich gespecialiseerd hebben in het aanbod van deze varieteiten. 

De Creme de Cassis is overigens het ingredient voor de bekende 'Kir' die in vele Franse restaurants als aperitief op de kaart staat. De Kir is een glas met een klein deel Creme de Casis, aangevuld met droge witte wijn. Varianten op de Kir zijn de 'Kir Royale', dat is Creme de Cassis aangevuld met Cremant de Bourgogne. Tenslotte is er ook nog de zogenaamde 'Kir Imperiale', die verkregen wordt door de Creme de Cassis aan te vullen met champagne. Bij speciale gelegenheden, zoals bruiloften of een doop drinken de Fransen op een warme zomerdag graag als aperitief een Kir en wordt een speciale toost uitgebracht op hetgeen men viert.