gastronomie bretagne

Oh, het mooie Bretonse schiereiland met steden zoals Rennes, Saint-Malo en Brest, land van de Kelten, prehistorische monumenten, tientallen eilandjes, maar liefst 1700 kilometer kust van het Kanaal tot de Atlantische Oceaan en een zacht klimaat.

Logisch dat de zee een grote invloed heeft op het culinaire leven in Bretagne. Dé specialiteiten zijn oesters en Sint-Jacobsschelpen, die je rechtstreeks vanuit de zee kan proeven in de plaatselijke restaurants. Gezouten boter vormt een basis-ingrediënt voor allerlei gerechten, zoals de Kouign Amann, een Bretonse boterkoek, en de ‘palets bretons’. Het is tevens de streek van crêpes en galettes (pannenkoekjes), zoet of hartig, klassiek of modern, en in alle soorten en maten. Het beroemde Fleur de sel (uit de zoutmoerassen van Guérande) wordt hier gewonnen en de meest populaire groente is ongetwijfeld de artisjok, die je gekookt blaadje per blaadje eet, lekker gedipt vinaigrette of aioli. Verder wordt er in Bretagne veel cider gebrouwen en gedronken, puur of met een bodempje zwarte bessenlikeur (Kir Breton). Maar er wordt ook lokaal bier, (boekweit)whisky en honinglikeur (Chouchen) geproduceerd. Het lijkt wel of je er het landschap proeft !