Gezouten boter

De gezouten boter is een zeer essentieel ingredient van de Bretonse keuken. Het wordt verwerkt in menig gerecht en dient als basis voor diverse lekkernijen. Zo vormt de gezouten boter de basis voor de zogenaamde 'gezouten karamel'. Dit een lekker snoepje, wat bovendien gebruikt wordt als saus voor het dessert. 

De gezouten boter wordt ook gebruikt als een belangrijk ingredient voor de Kouign Amann. Deze Bretonse boterkoek bestaat uit dunne lager brooddeeg. Daartussen wordt gezouten boter en suiker gedaan en vervolgens wordt het even in de oven gebakken. Het is een calorierijk lekkernij, waarbij u de beste koeken vindt in de plaats Douarnenez, in het uiterste zuidwesten van Bretagne. 

Ook de bekende ronde Bretonse koekjes, de zogenaamde 'Palets Bretons' worden gebakken met behulp van de gezouten boter. In de plaats Cancale kunt u bij de bakkerij Maison Guella gaan kijken hoe deze koekjes op ambachtelijke wijze nog steeds gebakken worden. Ook heeft u de mogelijkheid om deze zelf te bakken ter plaatse. 

Cancale