eten en drinken corsica

Corsica (Corse in het Frans) is het grootste eiland van Frankrijk, gelegen in de Middellandse Zee op een boogscheut van het Italiaanse Sardinië. Het is een zeer bergachtig en dunbevolkt eiland, met een unieke natuur van maquis, olijf-, kastanje en vijgenbomen, en enorme wandelgebieden. De twee grootste steden zijn Bastia en Ajoccio. Daar woont het gros van de bevolking.

De Corsicaanse keuken combineert authenticiteit en traditie. Op nummer één staan de lokale vleeswaren, vaak gemaakt van de “cochon nustrale” die gevoed wordt met kastanjes, eikels en wortels van de maquis. Proef zeker de Figatellu Di Corsica (varkensworst), coppa (karbonade van gedroogd varken), lonzu (gepeperde en gezouten varkensfilet), prisuttu (gepeperde en gezouten ham, geserveerd met vijgen) en de droge worst (saucisson sec). Van kastanjemeel worden nicci (crêpes), blinis of pulenda (polenta) gemaakt. En zoals vanzelfsprekend voor een eiland kunt u er genieten van visgerechten zoals aziminu (Corsicaanse bouillabaisse), inktvis en oesters. De bekendste Corsicaanse kaas is brocciu (schapen- of geitenkaas) die je terugvindt in heel wat gerechten zoals omelette, beignets of canelloni. Als zoete afsluiter is de fiadone een must: taart op basis van broccui en citroen. En bij de koffie canistrellis, biscuitjes die smaken naar citroen, anijs, kastanje en wijn. Als dorstlesser neemt u een Cap Corse (op wijnbasis), een Pietra (Corsicaans kastanjebier) of een lokaal wijntje zoals de Vermentino blanc. Heerlijk genieten dus op dit eiland !