eten en drinken cote d'azur

De Côte d’Azur aan de Middellandse Zee is de toeristische trekpleister van Frankrijk bij uitstek en staat bekend om zijn stranden, het bergachtige binnenland en chique allure. Grenzend aan Monaco en met prachtige badplaatsen zoals Cannes, Saint-Tropez en Nice als troeven is het een symbool van rijkdom en luxe.

De lokale keuken wordt onder andere geïnspireerd door de Provençaalse, wat logisch is, maar ook door de Italiaanse.  Alhoewel je in Frankrijk meestal goedkoper kunt eten dan in Nederland, kan het aan de Côte d’Azur wel eens een tikkeltje duurder zijn. Niet te missen gerechten zijn de ratatouille (gezond en goedkoop: courgette, aubergine, tomaat en paprika), ravioli (je zou denken dat het Italiaans is maar het komt oorspronkelijk uit Nice), pissaladière (een soort pizza met crème van artisjok), soupe au pistou (groentesoep met een soort pesto van basilicum, knoflook, olijven en parmezan), bouillabaisse (vissoep). De bekendste kaas uit de streek is de Banon. Ook veel lokale keuze aan drank: Pastis is het bekende aperitiefje met anijssmaak, en wat wijn betreft laat je je verwennen met een fris glaasje rosé, vaak afkomstig uit kleinere wijngaarden (bijvoorbeeld de coteaux varois).