gastronomie elzas

De Elzas, land van woelige geschiedenis en gulle bevolking, ligt in het noordoosten van Frankrijk, tussen de Vogezen en de Rijn. Behalve kleine schattige dorpjes maken de steden Colmar, Straatsburg, Mulhouse en Nancy er deel van uit. Het is een streek van wijnroutes, vakmanschap, creativiteit en feest.

De historische invloed van buurland Duitsland is nog overal terug te vinden, zoals in de bouwstijl van de huizen, maar zeker ook in het eten en drinken. De keuken is zwaar en lijkt geïnspireerd door lange donkere winters, maar is tegelijkertijd ook erg lekker. Eén van de belangrijkste ingrediënten van de lokale keuken is zuurkool, waar allerlei bereidingen van worden gemaakt. Daarnaast heb je heerlijk klinkende gerechten zoals Coq au Riesling (een variant op de klassieke coq au vin), de inmiddels wereldberoemde Flammeküche of tarte flambée (een soort pizza bedekt met room, ui, spek en kaas), Spätzle (deegknoedels), Bäckeoffe (schotel van aardappel, vlees en groenten), Kugelhopf (tulbandvormig zoet eierbrood met rozijnen). Als dessertje een overheerlijk stukje pain d’épice, tarte aux myrtilles of een plakje Munster-kaas, en alles kan feestelijk weggespoeld worden met een goed glas Riesling of Gewurztraminer. De Elzas is overigens niet alleen een wijnregio, er worden ook uitstekende traditionele bieren gebrouwen, van grotere merken tot micro-initiatieven. Ideaal voor een zonnig terrasje !