gastronomie loire

De Loire vallei, ofwel Pays de la Loire, is wereldberoemd vanwege zijn betoverende kastelen, pronkstukken om u tegen te zeggen, zijn prachtige tuinen en wijngaarden. Eén blik volstaat om voor eeuwig verliefd te worden op de kasteelparken met hun symmetrische bloemenperken, verbluffend snoeiwerk en harmonieuze bloemencomposities.

De rivier de Loire is met zijn lengte van maar liefst 1021 kilometer niet alleen de langste rivier van Europa, maar staat ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO (het Loiredal tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire). Hij ontspringt in het Centraal Massief en mondt uit in de Atlantische Oceaan.

Aan overheerlijk eten en drinken zeker geen tekort, beginnend met klinkende namen van typische wijnen zoals Anjou, Saumur, Touraine en Vendée. Ook de overheerlijke likeur Cointreau is een lokaal product: de fabriek staat in Angers. De bekendste culinaire specialiteiten uit de Loire vallei zijn botersaus, rillettes du Mans (soort paté) en diableries (een vispaté). En vers uit de Loire: geweldige vis zoals snoek en snoekbaars. Langs de kust vindt je natuurlijk vooral gerechten met schaal- en schelpdieren. Zin in een lekker stukje vlees ? Dan zijn de Géline kip uit Touraine of het rundvlees van de Rouge des Prés koeien echte aanraders. En zoals het leven als God in Frankrijk het betaamt: een heerlijk stukje kaas als dessert, waarbij gerenommeerde namen zoals Curé Nantais, Sainte-Maure uit Touraine en de Selles­sur­Cher je het hof maken.

Puur genieten dus, van al het moois en lekkers dat deze streek te bieden heeft. En dat alles op nog geen 700 kilometer vanuit het midden van Nederland!