eten en drinken normandie

Normandië, oorspronkelijk land van plunderende Noormannen en Vikingen en hoofdrolspeler in de Tweede Wereldoorlog, gelegen in Noordwest Frankrijk tussen Picardië en Bretagne. Het is een regio vol troeven, met zijn steile krijtrotsen, ruige natuur, culturele hoogtepunten (Mont-Saint-Michel) en historische stranden en steden (Honfleur, Caen, Rouen, Deauville).

In een streek zoals deze is het niet verwonderlijk dat zeevruchten (fruits de mer) dé culinaire specialiteit zijn – de zee is hier een allesbepalend gegeven. Overheerlijke mosselen en coquilles-Saint-Jacques zijn er in overvloed aanwezig. Maar dat is niet alles. Wereldberoemde kazen zoals Camembert (koning van de kazen, zoals ze daar zeggen), Pont l’Evêque en Neufchâtel worden in Normandië geproduceerd.  Verder niet te missen zijn de andouillettes d’Alençon (worst van ingewanden), marmite dieppoise (romige vissoep), de mirlitons de Rouen (roomtaartje), escalope à la Normande en stoofschotels allerhande van konijn, eend of kip. Als er dan nog een plekje over is voor een dessert kan je je genoeg doen aan een Normanische vlaai of lekkere karamel.

Niets beter dan een pousse-café of digestiefje om een heerlijke maaltijd af te sluiten. In Normandië doe je dat traditioneel met een glaasje Calvados, gedistilleerd uit cider. Wel uitkijken voor hoofdpijn de volgende ochtend!