eten en drinken occitanie

Occitanie (Aquitaine) ligt in Zuidwest-Frankrijk, grenzend aan de Pyreneeën, de Middellandse Zee en de Provence-Alpes-Cote d'Azur, met Toulouse als hoofdstad. Het is een streek van bergen, natuurgebieden, wijngaarden en stranden. Je kunt er geweldig wandelen en fietsen, bijvoorbeeld langs le Canal du Midi, of prachtige steden bezoeken zoals Montpellier en Nîmes.

De keuken is er authentiek en landelijk. De meest typische gerechten zijn cassoulet (een stevlige bonenschotel, in drie lokale versies, die van Toulouse, Castelnaudary en Carcassonne), foie gras , magret de canard en rillettes d’oie (ganzenpasteitjes). Aan de kust staat er uiteraard veel vis op het menu: kabeljauw met aardappelpuree (brandade de morue), gegrilde slakken (cargolada) of een taartje met inktvis (tielle de Sète). De gerechten worden vaak geserveerd met een saus ‘à la bordelaise’ op basis van rode wijn en sjalotten. Het is overigens ook de streek bij uitstek van truffels en kaviaar. Zoete afsluitertjes zijn de pastis (taartje), cannelé (een heerlijk tulbandvormig gebakje) of een crème catalane (op basis van custard). Laat dit alles vergezellen door een lekker glaasje rosé (die hier “grijs” wordt genoemd vanwege de kleur, die roze noch wit is) of een Languedoc-Roussillon en je maaltijd is compleet !