gastronomie opaalkust

De Opaalkust of de Côte d’Opale ligt vlak onder de Belgische kust, onder Duinkerke en eigenlijk op een steenworp van Brugge. Het is een soms wat desolate streek met een prachtige natuur, slingerende wegen met uitzicht op zee, krijtrotsen, schilderachtige vissersdorpjes en verlaten stranden. Als het goed weer is kan je de krijtrotsen van Dover zien liggen aan de overkant van het Kanaal ! De dorpjes hebben prachtige namen: Ambleteuse, Wissant, Wimereux, Saint-Omer, Le-Touquet-Paris-Plage, …

Er zijn meer dan voldoende restaurants in deze streek, waar je vaak voor een hele redelijke prijs kunt eten. De lokale bevolking is bijzonder trots op haar producten. Je kunt er genieten van carbonnade flamande (een knipoog naar de bovenburen, rundvlees gestoofd in bruin bier, uien, peperkoek en bruine suiker), de Welsh (een typisch Engels gerecht dat je vandaag eigenlijk uitsluitend nog in Noord-Frankrijk vindt, op basis van chester, brood en ei), “potjevleesch” (een vleesterrine), “hochepot” (een stoofpotje van varkenskop, spek, schapenvlees en groenten). Liever vis ? Die komt natuurlijk rechtstreeks uit de Noordzee: tong, schol, tarbot, tarbot, poon en zeebaars. Forel en snoek komen uit de rivier de Authie. In Le Crotoy zijn schelpdieren, kokkels, en Sint-Jakobsschelpen echte specialiteiten. En bijna overal kan je genieten van een eeuwige klassieker: mosselen in allerlei soorten en maten, gekookt of gebakken, met Maroilles of frietjes…

Hoog tijd om je door de Opaalkust te laten verrassen dus !