GASTRONOMIE provence 

De Provence is gelegen in het zuiden van Frankrijk. Deze streek wordt gekenmerkt door de vele uren zonneschijn die het jaarlijks geniet. De zonneschijn heeft natuurlijk een weldadige invloed op o.a. de teelt van de druiven en olijven. Het is daarom dan ook niet verwonderlijk dat de wijn -en olijfbouw in de Provence traditioneel zeer sterke sectoren zijn. 

De Provencaalse gerechten staan bekend om haar eenvoud op basis van een aantal vaste ingredienten. Door het gebruik van diverse specerijen en groeten krijgt deze zuidfranse keuken een zeer verfijnd karakter. Grofweg gezegd vormen een drietal pijlers de kern van de gastronomie in de Provence: de wijn, de olijven en de truffels. Gaat u echter wat meer richting de Cote d'Azur, dan zult u steeds meer de invloed van de zee gaan merken in de gerechten die hier opgediend worden. Zo staat de havenstad Marseille bekend om haar Bouillabaisse, een heerlijke soep met diverse soorten vis waarbij geroosterd stokbrood of croutons geserveerd worden. Daarnaast moet u beslist eens aan de Middellandse Zee een zeebaars, tonijn, ansjovis of reuzenkreeft kiezen op de menukaart. Deze worden opgediend met heerlijke Provencaalse kruiden, waardoor u die kenmerkende smaak zult krijgen. 

Zoals reeds beschreven, heeft de Provencaalse keuken haar smaken met name te danken aan de kruiden die erin gebruikt worden, zoals tijm, marjolein, rozemarijn, basilicum en salie. Deze kruiden vindt u bovendien ook gebundeld terug in de potjes die in de Franse supermarkten verkocht worden en bekend staan onder de naam 'Herbes de Provence' U kunt deze kruidenmix toepassen bij vleesgerechten, visgerechten, maar ook bijvoorbeeld in frisse salades. 

In de wijnbouw van de Provence vindt u enkele zeer befaamde rode wijnen terug. Wat te denken van de alom bekende Chateauneuf-du-Pape met haar volle, aardse smaak. Maar ook de fruitige wijnen van de Cotes du Luberon en de kruidige wijnen van de Cotes du Ventoux zijn zeer bekend onder wijnliefhebbers.