Bouillabaisse

De Bouillabaisse is een bekend streekgerecht uit de warme streken rondom de Middellandse Zee en met name uit de stad Marseille. In feite is de Bouillabaisse een zeer oud gerecht dat ontstaan is door toedoen van arme vissers. Zij legden de onverkoopbare vis apart en maakten op de stranden van de Middellandse Zee een eigen vuur. Op dit vuur kookten zij vervolgens de stukken vis in de soep gaar en zo ontstond de Bouillabaisse. Andere ingredienten die terugkomen in de Bouillabaisse zijn aardappel, knoflook, olijfolie en saffraan. Kortom, allemaal ingredienten die hun oorsprong vinden in de gastronomie van de Provence. Bij de Bouillabaisse worden stukken geroosterd brood gegeten, waarop rouille gesmeerd wordt. Dit is een mayonnaise van typisch Provencaalse kruiden. 

Heden ten dage is de Bouillabaisse een zeer populair gerecht geworden en wordt er zelfs kreeft toegevoegd aan deze vissoep. Daarmee is de Bouillabaisse dan ook in stand gestegen en staat het inmiddels op de kaart van diverse restaurants met een reputatie in Marseille en omgeving. Bij het eten van de Bouillabaisse serveren de meeste restaurants een heerlijke witte wijn uit de Provence.