de truffel

De truffel staat ook wel bekend als het 'zwarte goud' van de Provence. Deze paddenstoel, die ondergronds groeit aan de wortels van de bomen in de Provence, is een ware parel voor de gastronomie in deze streek. Omdat de truffel ondergronds groeit en daardoor zeer lastig te vinden is, werden er in vroeger tijden varkens ingezet om de truffels op te sporen. De vindplaatsen van de truffel zijn nu grotendeels bekend bij de truffel zoekers, maar worden uiteraard zorgvuldig geheim gehouden. Tegenwoordig worden honden gebruikt bij het zoeken naar de truffel. Aangezien zij over een sterk reukvermogen beschikken en de truffels niet direct opeten wanneer ze gevonden worden, zijn honden meer geschikt dan varkens bij het speuren naar de truffel. 

Omdat de truffel een delicatesse is en tegelijkertijd niet in overloed aanwezig is, is de prijs aan de hoge kant. Zo kan den prijs oplopen tot 1000 EUR per kilo voor de truffel. In de Provence is de truffel nog redelijk betaalbaar en kunt u diverse gerechten eten waarin de truffel verwerkt is. Één daarvan is de omelette met de truffel. In de plaats Richerenches is er wekelijks op zaterdagochtend een markt waar u de truffel kunt kopen. Dit kleine dorpje heeft zijn bekendheid volledig aan de truffel te danken. 

Het seizoen start in de maand november en loopt door tot januari. In de maand januari komt de truffel tot volle wasdom en zijn de aroma's het sterkst. Met name rondom de feestdagen is de vraag naar de truffel erg groot en kan de prijs derhalve flink oplopen.

De truffel gedijt het beste bij een warme zomer en een kalkrijke ondergrond. De Provence is dus met haar klimaat en type ondergrond een ideale plek voor de truffel!

Richerenches