pastis

De pastis is een zeer bekend drankje uit Zuid Frankrijk en wordt door de Fransen veelal gedronken als aperitief voordat men aan tafel gaat. Het kent een anijsachtige smaak, wat ontstaat door de vermenging van de kruiden uit het Oosten en de kruiden van het Franse land. De pastis komt oorspronkelijk uit de havenstad Marseille, waar Paul Ricard in 1932 het recept bedacht en hem uiteindelijk wereldfaam bezorgde door de enorme bekendheid die de pastis kreeg over de gehele wereld. 

Op vele dorpspleintjes in de Provence zult u mensen in de barretjes of op straat rond de klok van zeven 's avonds met een pastis in de hand zien zitten. Dit drankje zorgt derhave ook voor verbondenheid en gezelligheid onder elkaar. Het is de opmaat naar een avond gezellig tafelen en bijpraten met vrienden. En om het plaatje compleet te maken, spelen de ouderen op de dorpspleintjes in de Provence graag een spelletje jeu de boules met een glaasje pastis binnen handbereik. 

De pastis kent een alcohol percentage tussen de 40% en 45%. De pure pastis vermengt zich met water, waardoor vervolgens de karakteristieke troebelachtige structuur ontstaat. Tijdens de hete zomermaanden in de Provence doen sommigen ook wel eens een beetje groene mint siroop erbij. Hierdoor krijgt de pastis een verfrissende smaak. 

In de loop van de tijd zijn er diverse varianten ontstaan op de pastis en vindt u in de supermarkten een uitgebreid aanbod hiervan. Mocht u in Frankrijk zijn, dan is het leuk om als souvenir een typisch pastis glas met water karaf mee naar huis te nemen. Zodoende kunt u ook thuis genieten van dit typisch provencaalse drankje onder de Hollandse zon!