gastronomie Ardeche

De Ardeche is een departement waar de traditie van lekker eten en drinken zeer hoog in het vaandel staat. In de verschillende dorpjes zijn wekelijks overal lokale markten waar u heerlijke streekproducten kunt vinden. Veel producten komen vers van het land af en dienen als basis voor de heerlijke gerechten die in de Ardeche bereid worden. 

Met name de kastanjes en de aardappelen spelen een zeer belangrijke rol in de keuken van de Ardeche. De kastanjes worden gebruikt als basis voor het maken van diverse soorten producten. Wat te denken van likeuren, pasta sauzen en soepen. Maar ook kunt u bier verkrijgen dat gemaakt is op basis van de kastanje in de Ardeche. Daarmee wordt deze vrucht in zijn veelheidigheid ten volle gebruikt in deze streek. Naast de kastanje is ook de aardappel zeer populair in de typische gerechten in de Ardeche. Door de aanwezigheid van de vele olijfbomen, worden de aardappels vaak met olijfolie bereid tot een heerlijk gerecht, vergezeld met enkele vleeswaren. Deze vleeswaren, zoals de droge worst, ham en paté, worden vaak nog op zeer ambachtelijke wijze bereid in de agrarische dorpjes in deze streek. 

Ook de kaas, en dan met name de geitenkaas, heeft een belangrijke plek in het culinaire aanbod van de Ardeche. Bekende soorten zijn de picodon en courcouron. Deze kazen worden in Frankrijk gegeten na het diner en voorafgaand aan het zoete dessert. Vaak wordt de geitenkaas aangeboden op eekhoorntjesbrood, dat kenmerkend is voor de Ardeche. 

wijn

Natuurlijk mag een vermelding van de wijn niet ontbreken wanneer we aan de Ardeche denken. In een groot deel van dit departement staat de productie bekende appelation van Cotes du Rhone wijn centraal. Andere bekende wijn die hier geproduceerd wordt, is de Cotes du Vivarais. De enige wijn die geproduceerd wordt met behulp van een echt druivenras uit de Ardeche is de Chatus. Deze wijn smaakt uitstekend bij de geitenkazen en de vleessauzen die in de Ardeche gemaakt worden en wordt voller qua smaak al naar gelang de jaren verstrijken.