kastanjes

De kastanje is het symbool van de Ardeche. Het departement is de grootste producen van kastanjes in Frankrijk en jaarlijks wordt er rium 5 duizend ton aan kastanjes geproduceerd. Sinds 2006 is er een officieel kwaliteitslabel actief, zoals ook gebruikelijk is in de wijnbouw. Onder deze AOC, Chatagneraie d'Ardeche, worden diverse regionale lekkernijen gemaakt van de kastanje. Zo vindt u in de Ardeche bijvoorbeeld de kastanjecreme, de kastanje soep, kastanje likeur of brood waarvan het meel gemaakt is van kastanjes. 

In de periode van half oktober tot half november worden op grote schaal de jaarlijkse kastanje feesten georganiseerd. In verschillende plaatsen, zoals Joyeuse, Meyras en Privas, vinden deze feesten plaats. U vindt er vertier in de straten, lekkernijen die aangeboden worden en gemaakt zijn op basis van de kastanje, en er wordt muziek gemaakt. 

Verder vindt u in het mooie Middeleeuwse stadje Joyeuse het kastanjeboom museum (zie locatie op kaartje hieronder) Daar wordt u geinformeerd over de geschiedenis en de ontwikkeling van deze vrucht vanaf de middeleewen tot heden ten dage. Overigens is Joyeuse gelegen aan de rand van het natuurpark Monts d'Ardeche, waar u voor ieder wat wils vindt. Zo vindt u er kuuroorden, kunt u er mountainbiken, wandelen of raften op de rivier. Maar ook zijn er kastelen te bezichtigen!

De kastanje oogst is een zeer intensief traject. Allereerst is er het rapen van de kastanjes, dat over het algemeen met de hand gebeurt en waar vele mensen in de Ardeche mee bezig zijn. Vervolgens moeten de kastanjes 24 uur weken in het water, alvorens het kastanjevlees gemalen wordt met behulp van de watermolens. Dankzij de aanwezigheid van de vele riviertjes in de Ardeche vindt u er vele watermolens en deze worden voor dit proces ingezet. 

Zoals reeds vermeld, vormt de kastanje het ingredient voor diverse lekkernijen uit de Ardeche. Zo vindt u op vele plekken het typische kastanje brood, wat zo kenmerkend voor de Ardeche is. Ook verschillende restaurants in de Ardeche ontwikkelen recepten en menu's op basis van de kastanje. Het woord Chataigne betekent kastanje en zult u regelmatig vermeld zien staan op de menukaart in de restaurants van de Ardeche. 

Locatie Kastanje museum