bresse kip

De Poule de Bresse, de alom bekende kip in Frankrijk, is afkomstig uit de Bresse regio in de Rhone-Alpes (zie onderstaand kaartje), gelegen tussen Lyon en Geneve, tegen het gebergte van de Jura. De witte kip heeft blauwe poten en een fel rode hanenkam en staat bekend als het nationaal symbool van Frankrijk, met haar bekende driekleur. De Bresse Kip wordt gefokt op relatief kleine bedrijven in deze regio en moet de beschikking hebben over een vrije uitloop. Bovendien moet de kip ter plaatse geslacht worden en dus niet tientallen kilometers moeten overbruggen naar een slachthuis. De Bresse is een beschermd en zeer oud kippenras in Frankrijk. 

De Bresse kip is door haar zachte en rijke smaak zeer populair bij de bekendste restaurants in Frankrijk. De leefomstandigheden, het klimaat, de afwisselende voeding en de leeftijd, leiden ertoe dat de Bresse kip een ware delicatesse is in veel restaurants. Het is derhalve de enige kip met een herkomstbescherming in de wereld. 

De Bresse kip laat zich perfect combineren met een gele wijn uit de Jura streek of bijvoorbeeld als Creme de Poulet, waarbij u de kip overgiet met een heerlijke creme.

Bourg-en-Bresse