olijven van nyons

Rond de stad Nyons, in het zuidelijke deel van de Drome, vindt de olijf productie op grote schaal plaats. Er zijn vele boerderijen die zich toeleggen op de verbouwing en het oogsten van deze vrucht. De olijf uit Nyons is de enige olijf ter wereld met een zogenaamde AOC, een Appelation d'Origine Controlée en voldoet daarmee aan de strenge keureisen van de olijf productie. 

De olijven worden in de maand december pas geplukt, en hebben dan al de eerste koude dagen doorstaan. Ze zijn dan ten volle gerijpt en klaar om verwerkt te worden. De wijze van plukken kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kunnen de olijven enerzijds handmatig geplukt worden. Anderzijds kan er ook aan de boom geschud worden en worden vervolgens met netten de vallende olijven opgevangen. Het gebied dat de AOC van Nyons heeft, beslaat in totaal 53 gemeentes  in het zuidelijke deel van de Drome en deels in het departement Vaucluse. De zwarte olijven van Nyons staan bekend om hun fruitige smaak, die ook weer terugkeert in de olijfolie die van de olijven gemaakt wordt. 

Op onderstaand kaartje vindt u een overzicht van enkele boederijen en winkeltjes in de streek van Nyons waar u de olijven en haar producten kunt gaan bekijken, proeven en kopen.