picodon kaas

Iedere streek in Frankrijk kent z'n eigen kazen en voor de Drome is dit de Picodon kaas. De Picodon kaas is een kleine, gerijptje kaas die bovendien een beschermde status in Frankrijk heeft. Hiermee wordt bedoeld dat de kaas door de staat officieel erkend is. Daarnaast heeft de Picodon ook een zogenaamde AOC (Appelation d'Origine Controlée), waarmee bedoeld wordt dat de kaas een eigen keurmerk heeft en dus ook bepaalde richtlijnen kent waaraan voldaan moet worden bij de productie van de kaas. 

In de Drome zijn nog veel geitenboeren actief die zich bezighouden met de productie van de Picodon. Zij nemen het complete traject van melk productie tot aan oplevering en verkoop van de kaas voor hun rekening. Op de regionale markten in de Drome ziet u daarom dan ook vaak de boeren de Picodon kazen verkopen. 

Het is leuk om eens een bezoekje te brengen aan één van de boerderijen waar de Picodon kaas geproduceerd wordt. Zo kunt u bijvoorbeeld in de plaats Saou langs de D538 in de richting van Crest een boerderij bezoeken en een kijkje nemen. Naam van dit bedrijf is La Chevre qui Saourit. Op onderstaand kaartje vindt u bovendien nog een locatie waar u een ruime keuze heeft uit de diverse soorten Picodon kazen.