Snelweg A7

De snelweg A7 tussen Lyon en Marseille wordt in de volksmond ook wel l'Autoroute du Soleil genoemd. De toeristen uit het noorden van Europa die deze snelweg nemen en afzakken naar het zuiden van Frankrijk of Spanje rijden namelijk de zon tegemoet. Vandaar deze toepasselijke bijnaam. Vanaf Lyon rijdt u delen van de route langs de mooie, brede rivier de Rhone. Bij de plaats Orange, in het departement van de Vaucluse, buigt de A7 af richting Marseille en gaat de Rhone rivier zuidwaarts verder richting de Camargue delta. 

Met name ten zuiden van Lyon is de A7 zeer druk in de zomerperiode. Naast de drukte van het verkeer wat hier circuleert uit de Rhone Vallei (Orange, Valence, Avignon), komt daar ook nog eens het vakantieverkeer uit Nederland, Belgie en Duitsland bij. Dit leidt ertoe dat er op de beruchte zwarte zaterdagen ontzettend veel files staan op dit gedeelte van de A7. De hoge industriele dichtheid van de Rhone vallei leidt ertoe dat er in de zomer periode veel luchtvervuiling is. Daarom wordt aangeraden om de ramen gesloten te houden. 

Als u Valence voorbij bent en in zuidelijke richting rijdt, dan zult u genieten van het mooie provencaalse landschap, met cipressen, olijfbomen en wijngaarden. De warmte van de zon, het geluid van de krekels en de provencaalse geuren die in de lucht hangen, geven u echt het gevoel dat u in Zuid Europa gearriveerd bent. U zult snel in de vakantiestemming komen!

Parkeerplaatsen

Door de drukte op de A7 van het vele vrachtverkeer, de toeristen en het gebruikelijke verkeer, adviseren de Franse autoriteiten om regelmatig een pauze te nemen. Derhalve hebben zij in de loop der jaren diverse, goed uitgeruste, rustplaatsen langs deze snelweg aangeled. Één daarvan is Aire Du Pont d'Isere (zie hieronder), gelegen tussen Lyon en Valence. U bent op deze parkeerplaats al een eind verwijderd van Lyon. Zodoende is de lucht wat schoner en kunt u hier even rustig bijkomen van uw reis. Naast een tankstation is er bovendien een restaurant, met al haar faciliteiten, aanwezig. Vanuit Nederland heeft u dan ruim 750 km gereden

Rijdt u vervolgens verder richting het zuiden, dan passeert u de stad Valence in de Drome. Even verderop komt u dans langs een zeer grote rustplaats, de Aire De Service Montélimar Ouest. Hier vindt u, naast een tankstation en diverse restaurants, ook een winkel die geheel geweid is aan de specialiteit van Montélimar: de nougat.  

Uiteindelijk gaat de A7 ter hoogte van Orange zuidwaarts richting Marseille. U hebt ook de mogelijkheid om bij Orange de A9 te nemen richting de Languedoc regio en Spanje.