ligne des hirondelles

De Ligne des Hirondelles is de spoorlijn die de prachtige regio van de Jura doorkruist. Een regio met een enorme diversiteit aan landschappen. De Ligne des Hirondelles is één van de meest bijzondere spoorlijnen van Frankrijk. Vrij vertaald betekent dit de 'Zwaluwen Lijn'. Een reis die ook wel een lofrede op de traagheid genoemd wordt. Dit, vanwege het feit dat het leven in dit deel van Frankrijk zo heerlijk traag en van dag tot dag verloopt. Men is ver verwijderd van de hectiek in en rondom Parijs. 

De treinreis loopt van Dole tot aan Saint-Claude. Startpunt is dus het station van de plaats Dole. Dit imposante station werd in 1855 reeds geopend. Met de TGV bent u in twee uur van Parijs in Dole. De beroemdste inwonen van Dole is ongetwijfeld Louis Pasteur, de wetenschapper die de pasteurisatie theorie uitvond. 

Vanuit Dole gaat de reis door de groene natuur van de Jura richting Salins-les-Bains. Eeuwenlang was dit een belangrijk centrum voor de zout industrie. In de zoutmijnen werd door verhitting van het zoutwater het zout gewonnen. In de bodem van de Jura ontspringen talloze zoutwaterbronnen. Het zout werd gebruikt om het voedesel te kunnen conserveren. Vanuit de zoutbronnen werd het zoutwater vervoerd naar het verderop gelegen Arc-et-Senans, waar de imposante zoutfabriek nog steeds de stille getuige is van de zoutwinning in de 18e eeuw.  

Nadat de trein verdergaat door het platteland van de Jura en u kennismaakt met de frisse, groene omgeving komt u uiteindelijk bij het idyllische dorp Chateau-Chalon. Naast de productie van kaas, staat deze regio ook bekend om haar wijnproductie. Chateau-Chalon wordt omringd door wijngaarden en is gelegen hoog op een rots. Op het kruispunt van drie valleien en omringd door kalkstenen rots ligt de plaats Baume-les-Messieurs. In de diepte vliegen zwaluwen. De vogels waaraan de Ligne des Hirondelles zijn naam aan ontleend heeft. Het kloosterdorp Baume-les-Messieurs staat net als Chateau-Chalon op de lijst van mooiste Franse dorpen. De abdij van Baume-les-Messieurs is al meer dan 1000 jaar oud en in de loop der tijden werd deze al verscheidene keren uitgebouwd. In het jaar 1790 trokken de laatste monnikken voor de laatste keer de deur achter zich dicht. Het Vlaamse altaarstuk uit de 16e eeuw is één van de pronkstukken van de adbij. Even buiten Baume-les-Messieurs vindt u de waterval van Tufs. Na het verlaten van het kloosterdorp gaat de treinreis verder en passeert de treins het plaatsje La Chaux des Crotenay, waar u de waterval van Billaude kunt bewonderen. Het kolkende water vindt z'n weg hier door de kloof van Langouette. Dit gedeelte van de treinreis kenmerkt zich door de prachtige kleuren van de ongerepte natuur, de mooie lichtinval en de verschillende rustige meren, waaronder het Lac de Bonlieu. 

De reden waarom deze treinrit de zwaluwen lijn genoemd wordt, is vanwege het feit dat veel spoorarbeiders ten tijden van de bouw van de lijn vele zwaluwen zagen vliegen in de omgeving. Een andere reden is dat gekozen is voor deze naam doordat men geinspireerd werd door de sierlijke vormen van de viaducten waarover de trein haar reis vervolgt. 

De Ligne des Hirondelles gaat over vele viaducten en door diverse tunnels. Na het doorkruisen van één van de tunnels komt u uiteindelijk bij de vallei van Morbier. Hier geniet u van een schitterend panorama uitzicht over de omgeving, tussen de plaatsen Morbier en Morez. Dit stuk spoorlijn is een technisch hoogstandje. Hoewel deze twee plaatsen slechts anderhalve kilometer van elkaar vandaan liggen, is het hoogteverschil ruim 150 meter. U bevindt zich hier op slechts enkele kilometer van de grens met Zwitserland. In dit ongerepte berglandschap, waar de boeren samenwerken in cooperaties voor de fabricage van de beroemde Jura kazen, kan het 's winters erg koud worden. 

Het laatste deel van de route gaat door prachtig natuurgebied richting de eindbestemming Saint-Claude. De rivier de Abime heeft in dit landschap diepe kloven uitgesleten in de rotsen en het water baant zich een weg erdoorheen. De watervallen van Combes zijn hier gelegen. Saint-Claude is de bakermat van de Franse pijp. De stad ontstond in de vijfde eeuw door monnikken die op zoek waren naar een afgelegen plek om zich aan het gebed te wijden. 

Geen betere manier om dit deel van Frankrijk te ontdekken, dan met de trein!