Citroenfeesten menton

Het citroenfeest van de pittoreske plaats Menton vindt jaarlijks in de maanden februari en maart plaats. Gigantische praalwagens trekken door de straten en over de boulevard van Menton en trekken jaarlijks tienduizenden bezoekers. Het is een carnavalesk gebeuren met dansers, muziek en prachtige kostuums. 

Sinds 1934 bestaat het citroenfeest. Vanwege het feit dat men 314 dagen zon heeft in dit gedeelte van Zuid Frankrijk besloot men dat het een mooi plan was om ook in de winterperiode toeristen te trekken naar Menton. De citroenvrucht is in volle bloei en deze vrucht was het ideale middel om prachtige exposities te maken. 

Het festival duurt ongeveer twee weken en gedurende deze periode worden de vruchten meerdere keren ververst. Aan het eind van het festival wordt het overgebleven fruit voor een zacht prijsje verkocht aan de lokale bevolking. Zij maakt er dan op haar beurt weer heerlijke marmelade van en zo is iedereen in Menton tevreden. 

Vanwege het heerlijke klimaat is het zelfs in de winterperiode prima weer om op de terrassen te lunchen. In de avond trekt vervolgens de parade door de straten en aan het eind van de avond is er een mooie vuurwerkshow. Een absolute aanrader dus om het citroenfestival bij te wonen als u in de winter in de omgeving van Menton verblijft.