grotten in de ariege

De Ariege beschikt over een aantal grotten die zeer bekend zijn in Frankrijk en die het voor jong en oud leuk maken om te bezoeken. De grotten van Labouiche zijn bijvoorbeeld te bezoeken middels een bootje. Over een vaartraject van 10 kilometer vaart u met een bootje onder 4 verschillende gemeentes door. Door het overstappen op een ander bootje komt u telkens een niveau lager in de grotten. De temperatuur is wel wat aan de lage kant, dus het wordt aangeraden om een vest te dragen. 

Een andere grot die het bezoeken waard is, is de grot Mas d'Azil. Deze grot vormde eeuwen geleden een schuilplaats voor de katharen die in deze regio leefden en gezien werden als ketters. Ook zijn er diverse prehistorische overblijfselen gevonden in deze grot. In het museum in het gelijknamige plaatsje worden deze voorwerpen geexposeerd. Hetgeen bijzonder is aan deze grot, is dat u met de auto door de grot Mas d'Azil kunt rijden.

Een laatste grot die we graag willen vermelden hier, is de grot van Niaux. Deze grot is wereldberoemd geworden door de ontdekking van muurschilderingen van bizons en paarden. Ongeveer 12000 jaar geleden zouden deze schilderingen gemaakt moeten zijn. De rondleiding gaat over een traject van ongeveer 800 meter en laat u bovendien de grote zaal zien, waar de muurschilderingen gemaakt zijn. 

Hieronder vindt u een overzicht van de grotten in de regio van Foix.