grotten in de jura

Het departement Jura kenmerkt zich natuurlijk door haar gebergte en de vele meren die gelegen zijn tussen de bergen. Met name in de zomerperiode zorgen deze meren voor nodige verkoeling. Ook de watervallen van de Jura zijn erg leuk om te bezoeken en dan met name de watervallen van Hérisson. Ook voor de kinderen biedt dit waterspektakel een fascinerend schouwspel en is het leuk om lekker te pootje baden aan de voet van de watervallen en te genieten van het uitzicht. 

Het vele water in de Jura heeft er ook toe geleid dat er diverse grotten ontstaan zijn in de loop van de tijd. Met name in de grotten van Planches speelt het water in de grot nog steeds een belangrijke rol van betekenis. Daar stroomt namelijk de grootste ondergrondse rivier van Frankrijk doorheen. 

Een andere grot die het bezoeken waard is, is de grot van Baume-les-Messieurs. Dit is één van de mooiste dorpjes van Frankrijk en wordt omgringd door indrukwekkende wanden van het omliggende kalkplateau. Het dorpje is gelegen in een prachtig keteldal. De grot van Beaume-les-Messieurs kent een aantal prachtige zalen met zeer hoge plafonds. Het is ook leuk om het dorpje zelf te gaan bezoeken met haar oude huizen en het hoogtepunt is de eeuwenoude abdij. Daarnaast bevindt de waterval van Beaume-les-Messieurs zich hier ook. Vooral in het voorjaar, wanneer sneeuw in de bergen gesmolten is, is de waterval zeer breed en het is een mooi schouwspel om te zien. 

De grotten van Moidons tenslotte zijn ook het bezoeken waard. Deze zijn gelegen in de Revermont, de streek waar ook de 80-kilometer lange wijnroute van de Jura gelegen is. Nadat u deze grot bezocht heeft, krijgt u een licht -en geluidshow voorgeschoteld, die erg leuk en indrukwekkend is om te zien en waarbij aandacht wordt geschonken aan de specifieke elementen van deze grot. 

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende grotten in de Jura.