zoutmijn salins-les-bains

Miljoenen jaren geleden strekte de zee zich uit tot over de bergen van de Jura. Dit leidde ertoe dat er enorme zoutafzettingen gelegen waren in deze regio. Salins-les-Bains heeft er uiteindelijk haar naam aan te danken. Het zout, dat bekend stond als het 'witte goud' van de Jura, bracht de regio veel rijkdom. Het zout werd gebruikt voor de handel en de vele thermale baden in de Jura regio zijn ook een voortvloeisel uit deze tijd. 

Tot 1962 werd het zout geexploiteerd in de enorme zoutfabriek in Salins-les-Bains. Sinds 2009 staat deze zoutmijn op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is het mogelijk voor het grote publiek om een bezoek te brengen aan deze locatie. In de onderaardse gewelven maakt u kennis met de enorme zoutketels en krijgt u uitleg over de wijze waarop het zout geexploiteerd werd. Het vele hout dat aanwezig is in de bossen van de Jura, werd gebruikt voor het versmelten van de pekel en het verkrijgen van het gekristalliseerde zout. 

Het is een leuk idee om de wandel -of fietsroute te doen in deze regio. De bewegwijzerde route brengt u van de ene naar de andere locatie en op die manier maakt u kennis met de historische zoutroutes in deze regio. Meer informatie vindt u op deze website

In Therma Salina kunt u bovendien heerlijk ontspannen in de vele zoutbaden die hier aangelegd zijn en diverse schoonheidsbehandelingen die u kunt ondergaan. 

Locatie