fete du piment d'espelette

Het feest van de Piment d'Espelette staat in het teken van de rode peper van Espelette. In het laatste weekend van oktober is het hele dorp versierd met rode pepers en wordt uitbundig dit feest gevierd. De Piment d'Espelette is de enige peper in Frankrijk die een officieel label heeft. In tien dorpen onder de stad Bayonne, aan de voet van de Pyreneen, wordt deze peper gekweekt. 

Deze peper wordt verwerkt in een groot aantal gerechten van de traditionele Baskische keuken, maar wordt daarnaast ook gebruikt voor het maken van Piment d'Espelette mosterd, chocolade of geleien. De bodem en het gunstige klimaat met de vele zonuren maken het ideel om deze peper te verbouwen in de regio. De rode peper werd door Columbus ontdekt tijdens zijn ontdekkingsreizen in Zuid Amerika en sinds de 17e eeuw wordt deze peper dus ook verbouwd in het zuidwesten van Frankrjik. 

Gedurende het laatste weekend van oktober zijn er in het dorp Espelette verschillende optredens, diners en is het leuk om door de straten te lopen en te genieten van de ludieke versieringen die met de pepers gemaakt zijn. Ook zijn er animaties, lokale spelen en wordt zelfs de heilige mis in de kerk opgedragen aan deze peper. En natuurlijk kunt u bij de lokale kraampjes ook een potje Piment d'Espelette kopen en een leuk souvenir mee naar huis nemen!

Espelette