fetes de bayonne

In het uiterste zuidwesten van Frankrijk worden ieder jaar in de zomerperiode de zogenaamde 'Feria' gehouden. Deze zomerfeesten hebben veel weg van hetgeen aan de andere kant van de grens in Spanje plaatsvindt. Ook hier worden de stieren door de straten gejaagd en gaan mensen gedurende een aantal dag feestend met elkaar door de straten heen. 

Dit alles komt voort uit een sterk verankerde traditie in Baskenland. De Basken, zowel aan de Spaanse als aan de Franse kant van de grens, voelen zich vooral Bask en minder Fransman en hebben daardoor in de loop der jaren hun eigen tradities, dialect en folklore ontwikkeld. Veel plaatsnamen zijn nog geschreven in de eigen Baskische taal en op sommige plekken spreekt men het eigen dialect. D

De zomerfeesten die jaarlijks plaatsvinden in diverse grotere steden, zoals Bayonne, Biarritz of Dax, zijn een uiting van dezet diepgewortelde hang naar de eigen identiteit van de regio. Complete families gaan gedurende een aantal dagen verkleed in het wit en rood de straat op en er wordt volop gezwaaid met vlaggen en shawls.. Er wordt veel lokale muziek gemaakt en de liederen galmen door de straten. Jongeren van het platteland trekken met hun tentje naar de grotere steden en overnachten daar, om vervolgens de dag erna zich weer vrolijk in het feestgedruis te mengen. Je zou het in zekere zin een soort van tegenhanger kunnen noemen van het carnaval dat wij in Nederland in de zuidelijke provincies kennen. Uiteraard wordt er ook de nodige alcohol genuttigd, wat vervolgens weer z'n weerslag heeft op het uitzinnige feestgedruis. 

Verblijft u in de zomerperiode (eind juli / begin augustus) in deze regio, aarzel dan niet om eens naar deze feesten toe te gaan. U zult gemakkelijk en snel opgenomen worden in het feestgedruis en de Franse Basken laten u kennis maken met hun eigen folklore. 

Bayonne