bayonne

Bayonne is een leuke stad in het zuidwesten van Frankrijk, niet ver van de grens met Spanje. De stad staat bekend als de hoofdstad van Franstalig Baskenland. Van vroeger uit kent Bayonne een sterke economische functie, wat te danken is aan de ligging van de stad. Bayonne is namelijk gelegen op het punt waar de rivieren Nive en Adour samenkomen. De Romeinen zagen ook in dat Bayonne een sterke handelsfunctie had en voerder derhalve decennia lang de scepter over de stad. 

Wist u trouwens dat het woord 'bajonet' afkomstig is uit deze stad? Na de honderdjarige oorlog tussen de Fransen en de Engelsen legde Bayonne zich toe op de wapenindustrie en heeft men uiteindelijk een steekwapen ontwikkeld dat aan een geweer bevestigd kon worden en de naam 'bajonet' kreeg. 

Heden ten dag is Bayonne een zeer levendige, dynamische stad, met een rijk cultureel erfgoed. Zo zijn er diverse museau in de stad te vinden, waaronder het museum van de Baskische cultuur. Ook de kathedraal Sainte-Marie, die gelegen is in het centrum van de stad, is het bezoeken waard!

Qua vertier heeft Bayonne ook veel te bieden. Zo is er jaarlijks in juli het grote jazz festival en bovendien zijn er natuurlijk de jaarlijkse zomerfeesten van Bayonne! 

Bayonne