mont ventoux

De Mont Ventoux heeft altijd al een enorme aantrekkingskracht gehad op wielerliefhebbers. De reus van de Provence vormt samen met de mythische Alpe d'Huez een grote uitdaging voor wielrenners die graag willen klimmen. 

De Mont Ventoux heeft een hoogte van 1900 en torent hoog boven het landschap van de Vaucluse uit. Miljoenen jaren geleden, bij de vorming van de Alpen, werd het plateau van de Vaucluse omhoog gedrukt. Daardoor ontstond vervolgens de Mont Ventoux. De zee, die Zuid Frankrijk, destijds bedekte, trok zich vervolgens terug. Daardoor bleef de berg achter in een kaal landschap. De bijnaam van de Mont Ventoux is vandaag de dag daarom nog steeds 'De Kale Berg'

In het voorjaar en de zomer zijn er vele wielerliefhebbers die zich richting de Mont Ventoux begeven om de beklimming te wagen. De meesten vertrekken vervolgens vanuit het gezellige dorp Bédoin. Vanuit Bedoin is het vervolgens kilometers lang fietsen door het bos, alvorens u de boomgrens bereikt. Daarna verandert het landschap en komt u in een soort van maanlandschap terecht, waar de Mont Ventoux zo om bekend staat. De wind heeft hier vrij spel en bemoeilijkt het klimmen naar de top. Het is vervolgens nog een steile beklimming voordat u de top van de berg bereikt. 

Eenmaal aangekomen op de top van de Ventoux kunt u genieten van een adembenemend uitzicht. Bij helder weer kunt u in de verte de Alpen en zelfs de Middellandse Zee zien liggen. Ook op de steden Carpentras en Avignon heeft u goed zicht. Gezien het temperatuurverschil met het dal, wat ongeveer 11 a 15 graden kan zijn, is het aan te raden om een trui mee te nemen, indien u van plan bent om nog even op de top te verblijven.