fietsen kastelen route

In het midden van Frankrijk vindt u een prachtige fiets route dwars door het Loire dal. De tocht staat bekend als La Loire a Vélo. Deze fietstocht, met een totale lengte van ongeveer 800 km, verbindt de plaatsen Cuffy in de Cher met Saint-Brevin-Les-Pins in de Loire-Atlantique (zie kaartje hieronder)

Door het fietsen in verschillende etappes maakt u kennis met het prachtige, afwisselende landschap onderweg. Zo doorkruist u het Loire dal met haar mooie natuur en natuurlijk haar imposante kastelen. Maar er is meer te zien onderweg. Zo fietst u vanaf het startpunt in Cuffy door de Indre vallei en na het kastelen gebied komt u uiteindelijk in de valleien rond de stad Angers. De route eindigt uiteindelijk bij de Atlantische Oceaan, vlakbij de havenstad Saint-Nazaire. De Loire rivier vindt u gedurende de route praktisch constant aan uw zijde en de paden waarop u fietst zijn goed onderhouden en geschikt voor ieder type fiets. Ook de bewegwijzering is prima in orde. Vanwege het feit dat de gehele route relatief vlak is, is het voor jong en oud een geschikte fietstocht. 

Langs de route vindt u hotels, chambre d'hotes, reparateurs, fietsverhuurbedrijven, etc die zich richten op de vele fietsers die deze route fietsen. Met het bordje Accueil Vélo (fietsers welkom) wordt u hiervan op de hoogte gebracht. 

Gedurende de tocht komt u door de prachtige Loire steden, zoals Orléans, Tours en Angers. Daar kunt u overnachten in een leuk hotel midden in de stad. Het zijn steden waar volop vertier is en waar u heerlijk kunt genieten van de typische streekgerechten in de lokale restaurants. Maar ook het landschap heeft enorm veel te bieden. U zult uitgestrekte wijngaarden, grotten, karakteristieke Franse dorpjes en prachtige kasteeltuinen zien. Niet voor niets besluiten jaarlijks ruim 900.000 mensen vanuit de hele wereld deze fietstocht te maken. 

Overigens maakt La Loire a Vélo onderdeel uit van de 3600 kilometer lange fietstocht tussen de Atlantische Oceaan en de Zwarte Zee, en doorkruist daarmee heel Europa.