Grotten in de dordogne

De Dordogne is een streek met een groot aantal grotten. De meest bekende grotten zijn de wereldberoemde grotten van Lascaux. Deze zijn bekend geworden doordat enkele tieners in de jaren 40 de prachtige muurschilderingen uit de prehistorie ontdekt hebben in deze grot. Deze grotten zijn gelegen in de vallei van de Vezere, maar zijn niet meer geopende voor het grote publiek. Dit om de muurschilderingen te kunnen beschermen. Echter, direct naast de grotten is een replica gemaakt, waardoor u toch een goed beeld krijgt van de wijze waarop de oorspronkelijke grotten eruit zien. Houd u er rekening mee dat er in de zomermaanden lange wachtrijen kunnen zijn. 

Een andere grot waar u prehistorische wandtekeningen van dieren en jagers kunt bewonderen is in de grotten van Cougnac. Dit plaatsje is gelegen iets ten noorden van Gourdon. Langs een ondergrondse rivier komt u in verschillende zalen terecht en kunt u de samengegroeide stalagtieten en stalagmieten bewonderen. Door het verblijf in deze grotten krijgt u een beeld van de wijze waarop onze voorvaderen leefden en waant u zich voor even in een compleet andere wereld. Deze grotten zijn gedurende het voor -en hoogseizoen alle dagen van de week geopend. 

De grotten van Roc de Cazelle zijn ook het bezoeken waard. Hier vindt u een prachtig uitgegravan gangenstelsel en zelfs woningen die vanaf de prehistorie tot in de middeleeuwen bewoonbaar geweest zijn. Deze werden gebruikt als schuilplaats, maar soms ook als woning. Vanuit de gaten in de kliffen heeft u op sommige punten een prachtig uitzicht. Deze grotten zijn gelegen in Les-Eyzies-de-Tayac.

Het bezoeken van een grot neemt ongeveer een uur tot 1,5 uur in beslag en u kunt het daarom vaak goed combineren met een bezoek aan één van de vele leuke plaatsen die de Dordogne rijk is.