grotten in de loire vallei

Als u aan de Loire streek denkt, dan denkt u waarschijnlijk niet direct aan het bezoeken van grotten. Eerder spreken de majestueuze kastelen langs de Loire tot de verbeelding. Echter, deze streek heeft op het gebied van grotten en ondergronds leven toch het een en ander te bieden. 

De streek staat met name bekend om haar zogenaamde troglodieten woningen. Dat zijn woningen, openingen en gangenstelsels in rotswanden die gewonnen zijn uit tufsteen. Tufsteen is het witachtige gesteente waarmee in de Loire streek vele kastelen en huizen gebouwd zijn. Nadat men dit gesteente uit een rots verkregen had, ontstonden er dus gaten en openingen. Men kwam op het idee om daar woningen van te maken. Zodoende ontstonden de troglodieten woningen. Later werden ze gebruikt als wijnkelder of deden ze dienst als paddestoelen kwekerij. Tegenwoordig worden de troglodieten woningen ook gebruik als feestzaal, discotheek of als winkeltje. 

Met name voor kinderen is een bezoek aan deze troglodieten woningen in de Loire streek erg leuk en boeiend. De ondergrondse gangen en openingen roepen namelijk iets mysterieus op en kinderen raken hierdoor snel gefascineerd. 

De grotwoningen bij Goupillieres zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken. Hier vindt u een compleet dorp aan grotwoningen, met voorwerpen en attributen die destijds gebruikt werden. Zorg wel dat u warm gekleed bent, aangezien de temperatuur in deze grotwoningen aan de lage kant is.