kastelen in de dordogne

De Dordogne streek beschikt over een enorm aantal kastelen. Sommige bronnen reppen over ruim 1000 kastelen die verspreid liggen over het gehele departement. 

Vele kastelen in de Dordogne resteren uit de tijd van de honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland, toen er in deze streek veel gevochten werd. De kastelen werden destijd gebruikt als verdedigingswerk om de vijand te weren die vanuit de vallei kwam oprukken. Veel kastelen in de Dordogne zijn gelegen op hoger gelegen heuvels en bergen, om op die manier een goed uitzichtpunt te hebben. 

Één van de mooiste en meest bekende kastelen is het Chateau de Beynac. Dit Middeleeuwse kasteel is gelegen op de oevers van de Dordogne, op de route naar Sarlat. Het kasteel is goed bewaard gebleven en beschikt over een aantal prachtige kamers, die onder begeleiding van een gids bezocht mogen worden. Tijdens het bezoek leert u meer over de geschiedenis van het kasteel, maar ook over de gehele regio en hetgeen zich plaatsgevonden in de tijden dat het kasteel van Beynac bewoond werd. Bijkomend voordeel van een bezoek aan het kasteel van Beynac is dat u het kunt combineren met bijvoorbeeld een kano tocht over de rivier de Dordogne, waar u namelijk vlakbij een opstappunt vindt. 

Een ander zeer bekend kasteel in deze regio is het Chateau de Castelnaud. Ook dit Middeleeuws kasteel is gelegen op een berg op de andere oever van de Dordogne. Tegenwoordig worden in dit kasteel exposities en reconstructies gegeven van wapentuig en wapenopstellingen uit de Middeleeuwen. Ook voor kinderen is dit zeer leerzaam om te zien en leert men meer over het tijdsbeeld van die periode uit de geschiedenis. 

Een laatste kasteel wat het vermelden waard is, is het Chateau de Milandes, waar Josephine Baker (een musical ster uit de Verenigde Staten) een groot deel van haar leven verbleef. Zij ving hier weeskinderen uit alle delen van de wereld op om hen een onbezorgde jeugd te geven. 

In de omgeving van deze kastelen vindt u ook een groot aantal campings, waar u een leuke vakantie in het voorjaar of zomer door kunt gaan brengen. 

Hieronder vindt u een overzicht van enkele kastelen in de Dordogne.