kastelen in de loir-et-cher

Het departement van de Loir-et-Cher is gelegen onder Parijs en wordt gezien als zijnde het kastelen gebied van Frankrijk. De meeste kastelen zijn gelegen in het centrale gedeelte van het departement. Deze kastelen zijn vaak prachtig gelegen aan de brede rivier Loire, die het gehele departement doorkruist van noord naar zuid, direct naast de bekende snelweg A10. De kastelen liggen er nu vredig bij, maar waren in vroeger tijden het decor van bloedige veldslagen. 

Viert u vakantie in de Loir-et-Cher dan is het een leuk idee om eens een fietstocht te ondernemen langs een aantal kastelen in dit gebied. U fietst dan op een zomerdag heerlijk langs de rivier de Loire en kunt regelmatig stoppen om bijvoorbeeld te picknicken aan de oevers van deze mooie, rustige rivier.

Het bekendste en meest imposante kasteel van de Loir-et-Cher en wellicht van heel Frankrijk is het Chateau de Chambord. Het kasteel staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Het is een paleis dat gebouwd is in de tijd van de Renaissance en wat eigenlijk nooit bewoond geweest is. Tegenwoordig is het kasteel opgengesteld voor publiek, dat de mogelijkheid heeft om op het dak van het kasteel te komen en zo te genieten van een prachtig uitzicht over de vele torentjes die het kasteel van Chambord rijk is. 

Een ander bekend kasteel in dit departement is het Chateau de Beauregard. Ook dit kasteel wordt opgensteld voor het grote publiek. In één van de zalen wordt u middels tientallen portretten een beeld geschetst van het verloop van de geschiedenis van Frankrijk van de 14e tot de 17e eeuw. U maakt hier dus kennis met een interessant deel van zowel de Franse als Europese geschiedenis. Daarnaast beschikt het Chateau de Beauregard over een uitgestrekt park met prachtige tuinen. 

Wilt u een paar dagen vakantie vieren in het kastelengebied van de Loir-et-Cher, dan zijn er in deze regio zeker een aantal leuke hotels te vinden.

Hieronder vindt u een overzicht van enkele kastelen in de Loir-et-Cher.