natuur aquitaine

De regio Aquitaine beschikt over een enorme diversiteit in haar natuur. De aanwezigheid van de zee laat zich gelden in de hele regio. Zo vindt u er een kuststrook van in totaal 250 kilometer aan zandstranden. Dit zijn brede stranden met fijn zand waar u heerlijk kunt zonnen of lekker actief kunt bezig zijn. Achter de stranden liggen de zandduinen, die hier in de loop van de tijd ontstaan zijn. Hoogste duin in het gebied is de alom bekende Dune de Pyla. Achter de duinen vindt u een groot aantal meren, die zich perfect lenen tot het beoefenen van watersporten en waar kinderen veilig kunnen zwemmen. Bij het bassin van Arcachon, dat in open verbinding met de zee staat, treft u een mengelmoes van flora en fauna. De oesterteelt en de visvangst staan hier centraal  en het is een paradijs voor diverse soorten vogels. 

Gaat u meer het binnenland in, dan vindt u rondom de regio hoofdstad Bordeaux een uitgestrekt gebied aan wijngaarden. Hier komen de wereldberoemde wijnen vandaan. Een leuk dorpje om te bezoeken is o.a. Saint Emillion. Ook de Dordogne en de Lot-et-Garonne hebben qua natuur ontzettend veel te bieden. Het zijn heuvelachtige streken waar rivieren rustig het landschap doorkruisen en gevormd hebben. Langs de oevers van de rivieren vindt u diverse prachtige oude kastelen en vesting werken. De Dordogne streek is zeer afwisselend qua natuur en erfgoed met o.a. haar bossen, kastelen, vesting stadjes en grotten. Bovendien is de Dordogne een waar culinair paradijs, waar u verschillende heerlijke streek specialiteiten kunt proeven. 

De regio Aquitaine beschikt daarnaast over drie grote nationale natuurreservaten, zoals het nationaal park van de Pyreneen, het regionaal park Landes de Gascogne en het regionaal natuurpark Périgord-Limousin. U kunt er genieten van de rust in de natuur op de bergweides in de Pyreneen of de bossen van de Périgord en er lange wandeltochten maken.  

bereikbaarheid

Reist u met de auto naar de regio Aquitaine dan neemt u de snelweg A10 via Orléans, Tours, Poitiers en Bordeaux. Dit is een uitstekende snelweg met over diverse trajecten 3-baans wegen. Gaat u per auto, dan moet u rekenen op ongeveer 10 uur reistijd. Ook per vliegtuig kunt u natuurlijk naar Aquitaine gaan. Het vliegveld van Bordeaux is goed bereikbaar vanuit bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam of Brussel. Ook zogenaamde low-cost vluchten gaan naar Bordeaux. 

KLIMAAT

De regio Aquitaine heeft een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat de zomers over het algemeen niet extreem warm zijn, maar dat de winters daarentegen ook niet erg koud zijn. Door de directe aanwezigheid van de Atlantische Oceaan staat er in de regio vaak een stevige wind, die in de warme periode voor wat afkoeling zorgt. Het voor -en najaar zijn in het zuiden van Frankrijk al zeer aangenaam qua temperatuur. Uiteraard zal er soms wel eens een regendag voorkomen in de zomerperiode, maar dankzij de luchtstromen vanuit de zee, klaart het snel op en komt de zon weer snel tevoorschijn.