auvergne

De Auvergne is gelegen in midden Frankrijk en maakt deel uit van het Centraal Massief. Het biedt op het gebied van natuur misschien wel de meest fascinerende landschappen van Frankrijk. Een zeer groot deel van de dorpen in de Auvergne is gelegen in bergachtig gebied. De regio telt ruim 80, inmiddels uitgedoofde, vulkanen en dit heeft gezorg voor de vorming van het landschap. Door de aanwezigheid van deze vulkanen vindt u in de Auvergne heldere kratermeren, frisgroene valleien en steile bergketens.

De Auvergne kan grofweg opgedeeld worden in 2 grote regionale natuurparken. In het westen vindt u het regionale natuurpark van de vulkanen van de Auvergne. U vindt hier van noord naar zuid een aaneensluiting van vulkanen. Van de befaaamde Puy de Dome in het noorden tot de Puy Mary in het zuiden van de Auvergne is dit natuurpark een mengeling van vulkanen en ongerepte natuur. U kunt de vulkanen beklimmen en er urenlange wandelingen maken. Zorg wel voor degelijk schoeisel en warme kleding. De temperatuurverschillen tussen berg en vallei kunnen groot zijn! Tijdens de beklimming van de vulkanen zult u genieten van adembenemende uitzichten over dit bijzondere landschap. Ook zult rond de vulkanen enkele meertjes tegenkomen met kraakhelder water. 

In het oosten van de Auvergne is het regionale natuurpark Forez-Livradois gelegen. De rivier de Dore zorgt voor een splitsing in dit natuurpark. Aan de rechterzijde vindt u het dichtbeboste park Monts de Forez en aan de andere zijde, richting Clermont-Ferrand, vindt u een bergachtig gebied. Hier vindt u mooie hoogvlaktes en uitgestrekte dalen. Het boerenleven is volop aanwezig in dit gebied en verspreid over het landschap ziet u het vee grazen in de mooie bergweides. 

BEREIKBAARHEID

De Auvergne is goed bereikbaar via de snelweg A75 die vanaf Clermont-Ferrand dwars door deze regio gaat. 

Klimaat 

De Auvergne kent een landklimaat, waardoor de zomers soms warm tot zeer warm zijn. In de winter kan het erg koud worden in deze regio. Door de hoogteverschillen zijn er ook tussen aanzienlijke verschillen tussen de gebieden in deze regio's. In de dalen kan het zodoende bijvoorbeeld mistig zijn, terwijl op de hoger gelegen plateaus de zon uitbundig schijnt.