livradois-forez

Het regionale natuurpark van de Livradois-Forez is één van de grootste natuurparken van Frankrijk en is gelegen ten oosten van de mooie stad Clermont Ferrand. Het natuurpark behelst de departement Puy-de-Dome en de Haute-Loire. De Livradois-Forez is een afwisseling van vredige landschappen met wandelpaden, hoge bergtoppen en een rijke flora en fauna. Het noordelijlke deel van de Livradois Forez is een agrarisch gebied. Hoe verder u naar het zuiden trekt, hoe heuvelachtiger en beboster de streek wordt. 

Houdt u van wandelen en het maken van klimmen per fiets of te voet, dan is het een aanrader om naar de Col du Béal te gaan (zie kaartje hieronder) Rondom deze col, met een hoogte van 1390 meter, vindt u een mooi wandelgebied waar u heerlijk kunt genieten van de rust van de natuur en de uitzichten in dit heuvelachtige gebied.

Natuurlijk zijn er in de Livradois-Forez ook leuke dorpen en steden te vinden die het bezoeken waard zijn. Zo zijn Thiers en Billom in het westen van de streek twee leuke middeleeuwse stadjes. Thiers staat ook wel bekend als zijnde de hoofdstad van de messenmakerijk en in Billom vindt u de alom bekende knoflookmarkt. De stad Ambert staat ook bekend om haar Middeleeuws karakter en heeft daarnaast nog een belangrijke gastronomische specialiteit te bieden, namelijk de Fourme d'Ambert. Dit is een heerlijke, blauwe schimmelkaas die geproduceerd wordt in deze streek. De stad kent verder een lange historie met betrekking tot de fabricage van veters en koorden. Tegenwoordig zijn er toonaangevende producenten van electriciteitskabels en touwwerk voor bergbeklimmers te vinden in Ambert. 

De Livradois-Forez staat ook bekend om haar oude ambachten. De mensen in deze streek zijn erin geslaagd om het oude ambacht van generatie op generatie over te laten gaan en in perfecte harmonie met de natuur te leven. Om kennis te kunnen maken met deze oude ambachten en het bijbehorend erfgoed heeft men de Route des Métiers uitgezet. Deze route leidt u langs meer dan 40 kastelen, musea en ondernemingen die nog steeds op ambachtelijke wijze opereren. 

Tenslotte vindt u in de Livradois-Forez natuurlijk ook een aantal kastelen, waarvan de kasten van Mauzun en Montmorin de meest bekende zijn. 

Gezien het feit dat de Livradois-Forez op toeristisch gebied nog niet zo sterk ontwikkeld is, kunt u in alle rust genieten van de weldadige natuur en het vredige landschap. 

Col du Béal