gorges de l'allier

De rivier Allier stroomt door het landschap van o.a. de Lozere en Haute-Loire, wat geleid heeft tot de kloof van de Allier. Het is op sommige gedeeltes een redelijk wilde river, waardoor watersporten als raften en kayak erg leuk zijn om te doen op deze rivier. Door de aanwezigheid van de rotsen aan de zijkanten van de rivier, is het voor de jeugd ook leuk om sprongen in het water te maken vanaf deze rotsen. 

Vanuit de bergachtige Cevennen komt het water uit de Lozere gestroomd naar de Haute-Loire en is de bron van de Allier gevormd. Het wilde water van de Allier heeft in de loop van de tijd een kloof gevormd tussen de vulkaanvlaktes en granietvlaktes die in dit gebied te vinden zijn. Hierdoor beschikt dit gebied over een zeer rijke flora en fauna. Uniek aspect is dat de Atlantische zalm in dit gedeelte van de Allier nog zwemt. 

Volgt u de loop van de Allier dan zult u gedurende uw tocht diverse Romaanse kerken en abdijen tegenkomen. Ook de geboortewoning van de beroemde generaal Lafayette (actief ten tijde van de Franse revolutie) staat in deze regio. Het is niet voor niks dat deze streek dan ook bekend staat als zijnde de 'Streek van Kunst en Geschiedenis'  

Een leuke manier om de Gorges de l'Allier te ontdekken is door de toeristische trein te nemen tussen Langeac et Langogne. Deze treinreis van ongeveer 2 uur voert u middels diverse hellingen, moeilijke bochten en meer dan 50 tunnels door vulkaanlandschappen en langs rotspartijen dwars door de kloof van de Allier. De trein, met een oude diesel locomotief, rijdt op het oude spoort dat anderhalve eeuw aangelegd werd om Parijs in een rechtstreekse verbinding met Marseille te verbinden. Op geen enkele andere manier kunt u dit gebied doorkruisen. Tenzij u uiteraard met bijvoorbeeld de kayak over de rivier wilt varen. Of te voet langs de oevers van de Allier wilt wandelen. 

Meer informatie over de reserveren en vertrektijden van deze toeristische trein door de kloof van de Allier vindt u hier