natuur languedoc-roussillon

De Languedoc-Roussillon is een zeer grote regio in het uiterste zuiden van Frankrijk. Bij veel mensen staat de Languedoc regio natuurlijk bekend om haar kustlijn met de bekende badplaatsen als Marseillan Plage, Agde of Valras Plage. Naast haar mooie stranden heeft de regio op het gebied van de natuur nog veel meer te bieden. Zo vindt u landinwaarts met de Cevennen en de Haute-Languedoc een meer bergachtig gebied, waar u de charme van het Franse leven echt gaat ontdekken. Proef de regionale streekproducten, maak kennis met de gastvrijheid van de lokale bevolking en bezoek de lokale markten in deze prachtige, ongerepte natuurgebieden. 

Gaat u meer richting de Pyreneen dan komt u in de regio van Narbonne, een stad met veel Romeinse invloeden. Hier vindt u het regionale natuurpark met verschillende meren en vlaktes. Ook de steden Carcassonne en Beziers worden gekenmerkt door deze Romeinse stijl. De Middeleeuwse stad Carcassonne is een oude vesting stad met prachtige oude stadsmuren en leuke gezellige pleintjes. Beziers is een levendige, bruisende stad met een mooi oud centrum en museum voor schone kunsten. 

De andere zijde van de Languedoc-Roussillon heeft een meer Mediterraans karakter. Het grote aantal zonuren in combinatie met de vruchtbare grond levert in bijvoord de Gard heerlijke rode wijnen op. Rijdt u door het landschap dan zult u de vele wijnstronken tot in de verste verte zien liggen. Maak eens een wandeling door het mooie wijngebied van Languedoc en stop eens bij een wijnhuis of restaurant om te genieten van de smaakvolle wijnen die deze regio voortbrengt!   

bereikbaarheid

De Languedoc-Roussillon ligt in het uiterste zuiden van Frankrijk en het kost u vanuit Nederland derhalve een volle dag om deze regio per auto te bereiken. Meest gangbare route is de A6 en A7, de Autoroute du Soleil, door de Rhone Valleil. Kiest u voor een verblijf in bijvoorbeeld de Cevennen, dan is de snelweg A75 via Clermont-Ferrand en Mende aan te raden. 

Ook per vliegtuig heeft u mogelijkheden om deze regio te bereiken. Er zijn vanuit Nederland regelmatig vluchten naar Beziers of Montpellier. Van daaruit kunt u een huurauto nemen en overnachten in een leuk hotel in bijvoorbeeld de studenstenstad Montpellier. 

klimaat

De Languedoc-Roussillon is na Corsica de warmste regio van Frankrijk. Er heerste over het algemeen een mediterraan klimaat met warme zomers en regenachtige winters. De regio kent meer dan 300 dagen zonneschijn. Meer naar het binnenland (regio Nimes bijvoorbeeld) heeft u te maken met hete zomers, van ruim boven de 30 graden. In de bergachtige gebieden van de Cevennen en Pyreneen is het uiteraard wat koeler.