montagne noire

De Montagne Noire, het Zwarte Gebergte, is een middelhoge bergketen gelegen op de grens van de departemten Aude en Tarn. Het kan beschouwd worden als de zuidoostelijke uitloper van het Centraal Massief. Van noord naar zuid bestrijkt dit gebied ongeveer 25 kilometer en is het gelegen tussen Carcassonne en Mazamet. 

De reden waarom de Montagne Noire deze naam gekregen heeft, is vanwege het feit dat enerzijds de bossen aan de noordkant een donkere kleur hebben. Anderzijds is de lucht boven de Montagne Noire vaak donker gekleurd. Dit heeft te maken met het feit dat de luchtstromen vanuit het Middellandse Zee gebied en vanuit de Atlantische regio hier vaak botsen, waardoor de bewoling vaak erg donker wordt. Door deze botsing van twee diverse klimaattypes is er een zeer rijke en varierende plantengroei waarneembaar in de Montagne Noire. Zo vindt u in het noordelijk deel een bosgebied met veel donkere sparren bebossing. In het zuidelijk deel vindt u daarentegen een meer mediterraans type begroeiing, met olijfbomen, lavendel en tijm.  

Het hoogste punt van de Montagne Noire is de Pic de Nore, die gelegen is op een hoogte van 1214 meter. Vanaf dit hoogste punt heeft u een prachtig vergezicht over de hele regio, zelfs tot aan de Middellandse Zee. 

Zeker in de warme zomermaanden juli en augustus is het gebied van de Montagne Noire een prettig toevluchtsoord om heerlijke wandelingen te maken. Er zijn enkele bergmeren in dit gebied waar u verkoeling kunt vinden, zoals Lac Pradelles. De ongerepte natuur en de historie die u in de Montagne Noire zult vinden, maakt dit gebied tot een populaire plek voor wandelaars. Aangezien routes niet altijd duidelijk aangegeven staan, is het aan te raden om een kompas of kaart mee te nemen tijdens uw wandeling. 

Locatie