col de portet

De Col de Portet is een mythische bergpas, gelegen in het departement van de Haute-Pyrenees. De top van de Col de Portet-d'Aspet is gelegen op een hoogte van 2215 meter. Het is gelegen boven het dorp Saint Lary Soulan. Vanuit dit dorp wacht u een beklimming over een lengte van 17,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9% 

Deze bergpas kent een roemruchte geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Col de Portet door het verzet gebruikt om vluchtingen vanuit Frankrijk naar Spanje te brengen, om op die manier te ontkomen aan de bezetters. Op de top van de Col de Portet is een monument gewijd aan het Franse verzet in de Tweede Wereldoorlog. 

Tijdens de Tour de France van 1995 verongelukte Fabio Casartelli tijdens de afdaling van de Col de Portet. In de voorlaatste bocht van de afdaling botste hij met zijn hoofd tegen een betonblok en overleed later in het ziekenhuis. In de betreffende bocht vindt u een monument dat aan Casartelli gewijd is. 

Voor zowel wandelaars, natuurliefhebbers als wielrenners is de beklimming van de Col de Portet een mooie uitdaging en zult u genieten van prachtige uizichten op de top van deze berg. 

Locatie